o                
                     /\
        o     o     /  \     o     o
        /\   / \   /    \   / \   /\
       /  \ /   \ /      \ /   \ /  \
      /    \     /        \     /    \    
     /  0   \   /     0    \   /   0  \            
    /        \ /            \ /        \ 
   /                                    \ 
  /                                      \
  \        Partnered Luciano Guide       /
   \                                    /
    \          By Kasandra T.          /
     \                                /
      \    Version 1.00 (26/07/09)   /                      
       \                            / 
        \                          /
         \~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~/                          
         *------------------------*




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*-----------------------*         
        Contents    
*-----------------------* 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I.      Version History
II.     Introduction
III.    Who is Luciano?
IV.     The Guide
V.      Acknowledgements
VI.     Legal Information





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*------------------------*
    I. Version History    
*------------------------*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Version 1.00 (26/07/09) - Completed guide.  





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*----------------------*
    II. Introduction    
*----------------------*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Finding Luciano a pain to get? You are not alone...


When I first played Princess Debut, Luciano was not my first choice of prince, 
nor was he my favourite. So why write a guide on him instead of pretty-boy 
Klaus or mysterious Kiefer? A matter of principle.  

Luciano seemed easy enough to start off with. I became his partner at the first
opportunity, on Day 6, and things appeared to continue smoothly from there. 
Informed by my sister that Luciano would leave midway and later return, I was 
not too perturbed when it happened. That was, of course, until he did not come 
back. 

I played the game over, but still to no avail. Not even the frantic search on 
the internet could help, as I was told never to become Lucianoís partner from 
the start. And so determined after numerous attempts, I began this guide, 
writing down every option to every question to find the best answers. 

And when Day 29 came, the dread of seeing a certain pumpkin-headed blonde boy 
was replaced by surprise and joy, as Prince Luciano had finally returned! 
FINALLY! And so I decided to share this guide with anyone in the same 
predicament, so that they too may enjoy his story right from the beginning. 





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*--------------------------*    
    III. Who is Luciano?    
*--------------------------*    
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

For those new to the game, Luciano is the prince of the Garadium Kingdom. His 
Ďother-worldlyí, or parallel, self is Lucas, Sabrinaís childhood friend. 
Luciano is excellent at dancing, but has a terrible sense of direction which 
he dislikes others pointing out. He is certainly the most irritable out the 
princes', but will eventually warm up to Sabrinaís girlish charm.


Below is a list of Lucianoís starting statistics: 


Full name: Prince Luciano Barbosa
Level: 11
Age: 15
Birthday: 4th July
Star sign: Cancer
Likes: Sushi
Technique: 80
Artistry: 70
Love: This will differ depending on which star sign you choose




*** NOTE ***

The only statistic that effects getting Luciano's endings is love, which must 
be 100% before he leaves on Day 18. 





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*-------------------*    
    IV. The Guide    
*-------------------*       
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

And here is the guide! This guide only focuses on the questions related to 
Luciano if you become his partner on Day 6, after the dance contest. I will 
explain where you meet him, the questions asked, the options given, the 
answers I chose and why. 

Whatever you decide to do with the other princes' is up to you, just as long 
as you don't agree to become their partner. 



*** NOTE ***

All the answers I have chosen within this guide are based on my own experience 
of playing this game and have been proven to be successful. However, I am aware
that there are other answers and other ways to get Luciano.    



Okay, enough talk. Here we go!

---------------------------------------------------------------------------
 

  ~~~~~~~~~~~~~~~~
  *** WARNING! ***
  ~~~~~~~~~~~~~~~~


In order for Luciano to become your partner on Day 6, his love MUST be 25% or 
over. This means that if you choose the Aries or Aquarius star sign, Luciano 
will NOT accept you on that day, as his initial love is too low...

...AND THEREFORE: You won't be able to follow this guide!


I think the rest of the star signs will be fine, but to be 100% sure:


Choose: CAPRICORN or GEMINI
        ---------    ------


(I have tested them both and they work.)




---------------------------
* Prologue - After School *
---------------------------

Meet Luciano at the dinner party.


1. Question:
~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "Hey, watch where youíre going!"
      

 Sabrina: 

 1) Iím so sorry!
 2) Hey it was your fault!
 3) Who are you?


 Answer: 
 -------

 2) Hey it was your fault! 


His response is nothing special, but I hate taking the blame for his problem.




------------------------
* Day 1 - First Lesson *
------------------------

No meeting with Luciano today.




---------------------------------
* Day 2 - Todayís Dance Lesson! *
---------------------------------

No meeting with Luciano today.




---------------------------------
* Day 3 - The Traveling Market *
---------------------------------

After going to the market, meet Luciano at Viennese Waltz Lake while looking 
for the tiara with Klaus. He thinks he's at the ocean.


2. Question:
~~~~~~~~~~~~~
 
 Sabrina: "Um, this is a lake, right?"

 Klaus: "Yeah, it's a lake..."


 Sabrina: "Uhhhh..."

 1) This is the lake, Luciano!
 2) The ocean IS great, Luciano!
 3) Leave him be.


 Answer:
 ------- 
 
 2) The ocean IS great, Luciano! 


He gets angry if you tell him the truth, and he walks away if you leave him. 
He gives the best response if you go along with his delusions.



3. Question:
~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "So, did you want something?"


 Sabrina:

 1) Ask about Isabel.
 2) Oh, nothing. 


 Answer:
 -------
 
 1) Ask about Isabel. 


Luciano says that Isabel had forgotten something at the Practice Hall, and so 
that's where you'll find her. Besides, itís always better to extend the 
conversations.  




-----------------------------
* Day 4 - Mischievous Vince *
-----------------------------

No meeting with Luciano today.




----------------------------
* Day 5 - Present From Kip *
----------------------------

No meeting with Luciano today.




--------------------------------
* Day 6 - The Dancing Contest! *
--------------------------------

Nowís your chance to become his partner! Meet Luciano at the dance contest 
after your dance with Tony.


4. Question:
~~~~~~~~~~~~~

 Kip: "Ask Luciano to be your partner."


 Sabrina: "Hmm, well..."

 1) Ask him!
 2) Donít ask him!


 Answer: 
 -------

 1) Ask him! 


Obvious choice there. He responds with why he should bother, bringing on the 
next question.



5. Question:
~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "Why should I partner up with you?"


 Sabrina: "Because..."

 1) I want to be the best.
 2) I like you!
 3) Iíll take any partner!


 Answer: 
 -------

 1) I want to be the best. 


Neither of the other answers go down too well with him, so the first option is 
the best choice. He then agrees to become your partner!


 NOTE: If Luciano declines your offer and leaves - it's because you didn't read
 ----- my WARNING at the start of the guide. You will need to start the game 
       again and choose a star sign I have listed.



6. Question:
~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "I'll be waiting at the Practice Hall, so you'd better show up!"


 Sabrina: 

 1) Wait, say that again?
 2) Yeah, got it!


 Answer: 
 -------

 2) Yeah, got it! 


Option one will make Luciano repeat what he just said, so choose option two.




-----------------------
* Day 7 - Flower Expo *
-----------------------

Meet Luciano touring Tango Garden at the Flower Expo.


7. Question:
~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "I know itís time to go but...Iím just...Never mind." 


 Sabrina:

 1) Are you hungry?
 2) Are you lost?


 Answer: 
 -------

 2) Are you lost? 


He almost explodes if you ask him if heís hungry. Asking him if heís lost gets 
him a little annoyed, and he tries to explain that he just got separated from 
his servant blah, blah, blah. Choosing option two gives a better response.



8. Question:
~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "And what are you doing here?!"


 Sabrina:

 1) Iím here to help you, Luciano.
 2) Iím looking for Klaus.
 3) Iím here to tease you!


 Answer:
 -------
 
 1) Iím here to help you, Luciano. 


His response is pleasant enough and his affection goes up by 20%, plus he 
gives you an accessory. Never choose the third option, he just about loses it 
(no pun intended). 


After the Flower Expo, go and dance with him at the Practice Hall. 




------------------------------
* Day 8 - Unexpected Visitor *
------------------------------

Meet Luciano in the Practice Hall before practice. He comes in from outside 
after Sabrina.


9. Question:
~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "Oh, there he is!"

 1) Youíre late. 
 2) Get lost again?
 3) You take long bathroom breaks.


 Answer: 
 -------

 2) Get lost again?


Although he gets a little miffed at you pointing that out, his love goes up by 
5%. The other two options just result in Sabrina thinking heís a jerk.


After a brief dance, Luciano suddenly stops and says they should take a break. 
Sabrina wants to keep practicing, but Luciano doesnít budge.



10. Question:
~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "Yeah, well, I donít think practicing can possibly help you."


 Sabrina: "Luciano..."

 1)	You think so..?
 2)	Letís keep going...


 Answer: 
 -------

 2) Letís keep going...


Both options are quite similar, as they both lead on to Luciano saying that 
the dancing is too difficult for her. Option one results in him telling her 
she should quit however, making option two the better choice. Sabrina 
persists, bringing on the next question.



11. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "But...But I..."

 1) Want to get better!
 2) Want to dance with you!


 Answer: 
 -------

2) Want to dance with you!


Both options give the same response, however, only option two will make 
Lucianoís love go up by 5%. 


Luciano finally agrees to dance with her.




-------------------------
* Day 9 - Cynical Elite *
-------------------------

Meet with Luciano only in the Practice Hall to dance.




----------------------------
* Day 10 - Shall We Dance? *
----------------------------

Meet with Luciano at Samba Square or Rumba Beach.


12. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "Hey, thatís Luciano!"

 1) Call out to him.
 2) Donít call out to him.


 Answer: 
 -------

1) Call out to him.


The first option allows you to talk to him. No point in letting him leave by 
choosing the other option.



13. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "Where are you trying to get to?"

 Luciano: "Viennese Waltz Lake."


 Sabrina:

 1) Iíll take you there!
 2) Good luck!


 Answer: 
 -------

1) Iíll take you there!


Option one extends the outing to the lake, while choosing the second option 
ends it. Always extend it.


Luciano and Sabrina head off to Viennese Waltz Lake. They decide to go 
boating...Well...She decides.



14. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "Hey, Luciano, can I ask you something?"

 Luciano: "Yeah, what?"


 Sabrina: 

 1) Do you like me?
 2) Do you like dancing?
 3) Do you like raw liver?


 Answer: 
 -------

 2) Do you like dancing?


Option two is your best choice here as he seems more pleased with it than the 
other two choices. His love gauge also rises. 


The date then ends, so itís time to head off to the Practice Hall to further 
improve your dancing with Luciano.  




-------------------------------
* Day 11 - Dance with a Smile *
-------------------------------

Meet with Luciano only in the Practice Hall to dance.




-------------------------
* Day 12 - Crash Course *
-------------------------

Meet with Luciano at Viennese Waltz Lake.


15. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "Hey, thereís Luciano!"

 However, Luciano doesnít notice you...


 Sabrina:

 1) Call out to him.
 2) Donít call out to him.


 Answer: 
 -------

 2) Call out to him.


This option allows you to talk with him longer. Seize any chance you get.


They decide to go on a date to Rumba Beach. Here, Luciano talks about the 
World Dance Competition.



16. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "Wow!!!"

 Luciano: "Yep, itís pretty amazing..."


 Sabrina:

 1) We should enter together!
 2) You could easily get in!
 3) If only I was good enough...


 Answer: 
 -------

 1) We should enter together!


He rambles on about how she needs to get better before that could happen, but 
still considers entering with her. He quickly brushes it aside, though. Best 
response.


Finish off the day by practicing with Luciano at the Practice Hall.




----------------------------------------
* Day 13 - Romantic Horse Racing Derby *
----------------------------------------

After the Horse Racing Derby, Sabrina notices that Luciano is not there and so 
goes to look for him. He can be found practicing in the Practice Hall.


17. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "Why didnít you go to the Horse Racing Derby?"

 1) Were you practicing?
 2) Did you get lost again?
 3) The race was really fun!


 Answer: 
 -------
 
 1) Were you practicing?


Seems the most pleasant. Sabrinaís pleased too...Until Luciano traps her into 
dancing.




--------------------------------
* Day 14 - Gloom at Samba Fair *
--------------------------------

Meet with Luciano only in the Practice Hall to dance.




-------------------------------------
* Day 15 - Declaration at Jive Park *
-------------------------------------

Go and practice in the Practice Hall. After the first dance, Klaus will appear 
and will want to practice with you. This will only happen if you chose the 
best answers for Klaus throughout the game, however, this will not effect 
getting Luciano. 


18. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "L-Luciano. What should we do...?"

 Luciano: "Donít ask me."


 Sabrina: "..."

 1) Iíll dance with you, Klaus!
 2) Um, I donít know...
 3) I canít.


 Answer: 
 -------

 3) I canít.


Klaus is disappointed (sorry Klaus...) but at least practice continues with 
Luciano. I think you can also choose the first option, but to not run the risk 
of angering him, Iíd leave it. 




-----------------------------------
* Day 16 - Fishing at Rumba Beach *
-----------------------------------

After practicing in the Practice Hall with Luciano, he will ask Sabrina if she 
wants to go to the beach.


19. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "Sabrina, do you want to go see the ocean? Itíll reenergize you!"


 Sabrina: "The ocean, huh?"

 1) Letís go!
 2) Donít go.


 Answer: 
 -------

 1) Letís go!


Obvious choice here. It allows you to go out with Luciano and answer more 
questions...great...more questions....


Sabrina and Luciano head off to Rumba Beach. They chat for a bit.



20. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "By the way Sabrina...How do you feel about practice lately? How do 
 you think itís going?"


 Sabrina: "Practice...?"

 1) Itís great!
 2) Okay, I guess.
 3) Terribly!


 Answer: 
 -------

 1) Itís great!


Wow...Luciano actually laughed?! Now you know this is the best response...



21. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "...Itís been awhile, I think."

 Sabrina: "Hm? What has?"

 Luciano: "Dancing is pretty fun."


 Sabrina:
 1) Hmm, you think?
 2) Yeah, itís fun for me too!


 Answer: 
 -------

 2) Yeah, itís fun for me too!


He sticks around if you choose this option. He leaves if you choose the other.
They then blab on about dance practice.



22. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "Practices are hard but..."

 Luciano: "Of course they are. You're just an amateur!"

 
 Sabrina: "No, no!"

 1) Itís your fault Luciano.
 2) Iíll get used to it soon.


 Answer: 
 -------

1) Itís your fault Luciano.


While it doesnít seem like the best answer, it actually is, as after they 
bicker a little, he ends up laughing. It turns a little serious now.



23. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "I bet there are a lot of good dancers beyond this ocean. Maybe even 
 better than me."


 Sabrina: "Someone better than you, Luciano...?"

 1) They donít exist.
 2) Well, they might.


 Answer: 
 -------

 1) They donít exist.


Both answers end the same way, with Luciano walking away sadly. I guess it 
doesnít matter too much what you pick, but for niceness sake (though he 
doesnít deserve it) I chose the first option.




----------------------------
* Day 17 - Emerald Reunion *
----------------------------

Meet with Luciano at Viennese Waltz Lake. You find him staring blankly out at 
the lake.


24. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "I wonder if he thinks this is the ocean again..."

 1) Ask him.
 2) Donít ask him.


 Answer: 
 -------

1) Ask him.


This gets the conversation going. 



25. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "Hey, Sabrina. Do you want to go to Tango Garden?"


 Sabrina:

 1) Sure, letís go!
 2) No thanks...


 Answer: 
 -------

 1) Sure, letís go!


Leads on to a date. Take the opportunity when it presents itself.


Luciano and Sabrina head off to Tango Garden. And, as always, Luciano gets 
lost...



26. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "Huh? Where did he...? *sigh*...He got lost again, didnít he?"

 1) Look for Luciano.
 2) Just go home.


 Answer: 
 -------

1) Look for Luciano.


Tempting to leave him...Better stick around though.



27. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Sabrina: "Where on Earth did he go?!"

 1) Look a little longer.
 2) Go home.


 Answer: 
 -------

 1) Look a little longer.


You end up finding him and he gives you a four-leaf clover...If I canít wear 
it, I donít want it...


After the date, head off to the Practice Hall to practice some more dancing 
with Luciano. 




-------------------------------------------
* Day 18 - Surprising Foundation Festival *
-------------------------------------------

And here is the day weíve all been waiting for! And no, itís not Cake or 
Pastry Day...Luciano meets you in your room and the two of you head off to 
Jive Park for the Founding Festival. Here, Luciano tries to calm a very 
nervous Sabrina before their dance.  


28. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "How about you take a few deep breaths?"


 Sabrina: "Okay..." 

 1) Take a deep breath.
 2) Take a moderate breath.
 3) Try yelling out loud.


 Answer: 
 -------

 3) Try yelling out loud.


I wouldnít encourage a screaming maniac...But Luciano seems to. Sabrinaís all 
ready to dance now and Lucianoís smiling, so this is your best answer.


After you dance at the Founding Festival, Luciano will scurry off after 
getting a message from his father. Sabrina wonders what it was about and goes 
back to her room. She is later joined by Luciano who tells her that he 
received an order from his father that wants him to practice in Garadium 
Kingdom for the World Dance Competition. 



29. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "Unfortunately, I donít know when Iíll be able to come back."


 Sabrina: "But..."

 1) Stop him.
 2) Let him go.


 Answer: 
 -------

 1) Stop him.


Sabrina begs him to stay, but he says he canít refuse his father.



30. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "...Itís a royal order. I canít refuse it."


 Sabrina: "But..."

 1) I understand.
 2) No! Please stay!
 3) Forget it! Go already!


 Answer: 
 -------

 3) Forget it! Go already!


Sabrina gets angry with him and he leaves.


And now Luciano is no longer your partner. From here on, do not become anyone 
elseís partner. Continue to practice your dancing to get all the songs, level 
up, and get some of the other accessories. Itís up to you whether you bother 
going to the other places to trigger conversations with the other boys, but I 
chose to only focus on the dancing and wait till Day 29, the day Luciano comes 
back.




-----------------------------------------
* Day 29 - Happy Date at Amusement Park *
-----------------------------------------

And yes, it will certainly be a happy date when you are greeted by a familiar 
face. Luciano will ask you if you would like to go to Paso Doble Park, which 
Sabrina readily agrees to. They chat a bit. 


31. Question:
~~~~~~~~~~~~~~
 
 Luciano: "It's good to take a break sometimes. Do you hate amusement parks or 
 something?"


 Sabrina:

 1) No, I love them!
 2) Theyíre okay...


 Answer: 
 -------

 1) No, I love them!


Always better to be nice at this point. Not that you can really go wrong 
anymore...


After some more rambling and some more rides, Sabrina will ask Luciano how the 
World Dance Competition went.



32. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

Sabrina: "Hey, Luciano...How was the World Dance Competition?"

Luciano: "...I lost."


Sabrina: "Oh..."

 1) Iím sorry...
 2) You mean you GOT lost?


 Answer: 
 -------

 1) Iím sorry...

Haha, well I liked her joke. Unfortunately, sensitive Luciano doesn't, so it's
better to be sympathetic to him with an "I'm sorry...".


And soon after, the question youíve been waiting to be asked all day is finally
spoken...



33. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "Sabrina... Will you dance with me at the Ball?" 


 Sabrina: 

 1) I was hoping youíd ask.
 2) Itís too late...


 Answer: 
 -------

 1) I was hoping youíd ask.


Only one answer to this question...And itís about time he asked her for once...
On a lighter note, yay! You become partners again! And only one question to go!



34. Question:
~~~~~~~~~~~~~~

 Luciano: "Hey, do you want to go dancing right now?"

 
 Sabrina:

 1) I want to stay here...
 2) Yes, I want to dance!


 Answer: 
 -------

 Either


Both answers are fine. Option one ends the date, while option two takes you to
the Practice Hall to practice your dancing one last time. I actually prefer 
option one, though, as the date ends with Luciano finally showing his sweet 
side...

"I won't leave you ever again..." 




-------------------------------
* Day 30 - Ball in Saint-Lyon *
-------------------------------

And you know what happens next! The ball is finally here, as well as your 
dance partner, so get ready to dance your heart out with your brand new 
accessory! 


Enjoy the pictures, and endings!! :D 





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*-------------------------*    
    V. Acknowledgements       
*-------------------------*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Thanks to Natsume for Princess Debut!


Big thanks to my sister Krystal (Gamefaqs member: Ryo 0hki), firstly for 
introducing me to Princess Debut, but mostly for helping with the structure 
and editing of this guide. It would not be here without you :)


Thanks also to my other sister, Karis, for testing out some of my guide, 
helping me to correct some errors.  





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*---------------------------*    
    VI. Legal Information    
*---------------------------*        
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



-------------------
* Contact details *
-------------------

If you have any questions regarding my guide or have noticed any errors, feel 
free to contact me at: cherryblossom_250 AT hotmail DOT com



-------------
* Copyright *
-------------

This may not be reproduced under any circumstances except for personal, 
private use. It may not be placed on any web site or otherwise distributed 
publicly without advance written permission. Use of this guide on any other 
web site or as a part of any public display is strictly prohibited, and a 
violation of copyright.

All trademarks and copyrights contained in this document are owned by their 
respective trademark and copyright holders.


Partnered Luciano Guide Copyright 2009 Kasandra Tobias. All rights reserved.


---------------------------------------------------------------------------